UV ışınlarına fazla maruz kalma cildi tahrip eder ve cilt kanserine neden olabilir. Melanoma başka organlara da zarer verebildiği için tehlikeli bir cilt kanseri türüdür. En önemli belirtisi daha önce olmayan bir ben oluşumu veya var olan bir ben’in üzerinde olan değişimdir. Bu, birkaç renk içeren düzensiz yapılar şeklinde olabilir. Normalden büyük ve/veya kaşıntılı olabilir. Yaş ilerledikçe risk daha fazla artabilir.
Güneş kremleri UV ışınarınnı tahribatını nasıl önler
Tehlikeli ışınları geri yansıtarak
Cilde nüfuz etmeden önce UV ışınlarını absorbe ederek
Güneş Kremleri nasıl seçilmelidir
British Association of Dermatologists Derneğine göre;
SPF harflerinin açılımı ‘Sun Protection Factor’ dür. Bu, UVB ışınlarını filtre etme özelliğinin bir ölçüsüdür. SPF ne kadar yüksekse koruma o kadar güçlüdür. SPF aynı zamanda kullanılan koruma faktörünün yanık olayı gerçekleşmeden ne kadar süreyle koruyabileceğinin bir göstergesi olabilir. Örneğin güneşle temasta 10 dakika sonra yanan bir kişi SPF15 faktörlü bir krem kullanırsa 15X10= 150 dakika güneşten sonra yanacak demek olarak kabul edilebilir . SPF15 faktörlü bir koruma faktörü kullanıldığında, hiç kullanılmamış olmasına göre 15 kat daha fazla koruma sağlandığı düşünülebir. Burada ürünün gerçekten bu oranda koruma faktörü içerdiğinden emin olmak gerekir. Risk almamak için koruma faktörünün matematiksel koruma süresinin yarısı ya da üçte birini gerçekleştirdiğini kabul etmek doğru olabilir. Seçim yaparken ürünün EU(European Union) tarafından onaylanmış olması ve hem UVA hem de UVB ye karşı koruyucu olup olmadığı gibi faktörlere dikkat etmek doğru olur.
Koruyucu krem şişelerinin üzerinde yıldız işaretleri bulunmaktadır. Bu yıldızlar 0-5 arasındadır. İyi koruma için 4-5 yıldızlar en uygun olanlardır.
Güneş kremleri nasıl kullanılmalıdır.
Sağlıklı koruma için güneşe çıkmadan 30 dakika önce kullanmış olmak gerekir. Her iki saatte bir tekrarlanması uygun olur. Ayrıca yüzdükten, terledikten yada sildikten hemen sonra tekrar uygulamak doğru olur. Yine de, SPF 30 kullanmak risk açısından daha faydalıdır.
İyi bir koruma için erişkinlerin en az 6 dolu tatlı kaşığı olan miktarı tüm vücuduna eşit olarak yayması gerekir.
Güneş Kremleri Vitamin D sentezini engeller mi?
Bu konuda daha çok araştırma sonucu gerekse de SPF 15 kremlerin düzenli olarak kullanılmasının D Vitamini sentezini normal düzeyde devam ettireceği ancak daha yüksek korumalı kremleriin sentezi engellediğine dair henüz net bir görüş bulunmamaktadır.
Bebeklerde güneş kremi zararlımıdır?
Böyle bir zarar henüz saptanmadıysa da özellikle bebekler için yapılmış SPF 30 kremler ve 4-5 yıldızlı kremler tercih edilmeli, eğer kullanıldığında alerji benzeri reaksiyo saptansıysa derhal kullanım kesilmelir. 6 aydan düşük bebeklerin güneşe çıkarılmaması gerekir.
Güneş ışığı ve kanser ilişkisi nedir
Cilt rengi ne olursa olsun, güneşe maruz kalan her bireyin fazla UV ışığı alması cilt kanseri riski ihtimali oluşturabilir. Güneş ışığı tüm cilt kanseri risklerinin %80 ini oluşturur.
UV koruyucu kremlerin kanser riski oluşturup oluşturmadığı henüz araştırılmaktadır ancak uzmanlar bu aşamada güneşten gelen UV ışınlarından korunmanın güney koruyucularının yaratabileceği riske göre çok daha fazla olduğunu belirtmektedirler
(E.Silva, R. Tavares, F.de Silva Paulitsch, L. Zhang; Eur J Dermatol, 2018 Apr 1;28(2);186-201)