Kış aylarının getirdiği sağlık sorunları için vücudumuz hazır mı?

Kış aylarının getirdiği sağlık sorunları için vücudumuz hazır mı?

Soğuk kış ayları geliyor… Arabamız, kıyafetlerimiz hazır… Ya vücudumuz?

Kış aylarına girerken yaşayabileceğimiz sosyal ve çevresel faktörlere direnmek için hazır olmalıyız. Bunun için yapmamız gerekenler aslında çok basit. Sağlık kontrolumuz ve sağlıklı yaşam bilincimizi gözden geçirmek;

Kış aylarında enfeksiyonlar, hem kapalı ve kalabalık ortamlarda daha çok bulunmamız hem de vücudumuzun yeterince dirençli olmaması nedeniyle artmaktadır. Hem daha az oksijen alıyor, daha çok enfeksiyon etkeniyle karşılaşıyor ve immün sistemimizi güçlendiren D Vitamininden de güneşi daha az almamız nedeniyle mahrum kalıyoruz. Bunun yanında, enfeksiyonlarla savaşmamız için en çok ihtiyacımız olan C ve E vitaminlerini, mineralleri ise hangi gıdalardan alabileceğimizi bile bilmiyoruz. İşte tüm bunlar için;

  • Karaciğer fonksiyonlarımız, böbrek fonksiyonlarımız, kan şeker ve yağ düzeylerimiz, vitamin ve mineral düzeylerimiz ve akciğerimiz için basit laboratuvar testleri ve akciğer filmi ile yeterince güçlü bir sağlık altyapısına sahip olup olmadığımızı anlayabiliriz. Bu testler, aynı gün sonucunu alabileceğiniz ve sabah aç olarak vereceğiniz bir kan örneği ile mümkündür.(Glukoz, AST,ALT, Üre, Kreatinin, Trigliserit, HDL Kolesterol, LDL Kolesterol, Demir, Kalsiyum, Fosfor, Çinko, D Vitamini, B12, Folik Asit, Sedimantasyon, Tam Kan (CBC), CRP testleri ve bir akciğer filmi, ilk kontrol için yeterlidir).
  • 4 anahtar gıdayı günlük hayatımıza nasıl dahil edeceğimizin bilincinde olmamız gereklidir. Bunlar;
  • Çinko (Zn), koruyucu özelliğinin dışında, herhangi bir enfeksiyonu alsak bile çinko desteğiyle hastalığı daha kolay yenebilir, iyileşme sürecimizi kısaltabiliriz. Çinko baklagillerde, fasulyede, balıkta, ette, fındık ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunur. Bunlardan herhangi biri çinko ihtiyacımız için yeterlidir.
  • Vitamin C, daha çok önleyici etkisi olması nedeniyle, günlük olarak bolca alınması gereken vitamindir. Yeşil bitkiler, taze sebze ve meyveler ve hatta eğer mümkünse kırmızı acı biber, tatlı patates kolaylıkla temin edilecek C vitamıni kaynağıdır.
  • Vitamin D, yumurta (özellikle sarısı), somon tuna gibi balık türleri, özellikle koyu renk mantarda bolca vardır.
  • Vitamin E, özellikle enfeksiyonlardan etkilenen cilt ve solunum yollarının korunmasında, hücrelerdeki hasarı önleyici etkisi nedeniyle önemlidir. Bitkisel yağlar, fındık ve fındık yağı, avokado ve somon gibi yağlı balıklarda bolca bulunur.

Kış aylarına rağmen mümkün olduğunca hareketli olmak, açık havada daha çok bulunmak, uyku saatlerinin yeterli olması, mümkünse daha toleranslı olmak ve stresten uzaklaşmak gereklidir.

Tabii ki eğer önerilmişse, aşıların idame dozlarının yapılması da salgın hastalık riskleri için son derece gereklidir.

Sağlıklı günler dileklerimizle…

Benzer İçerikler
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler