JN.1 COVID VARYANTI

JN.1 Varyantı nedir?

Dana önce, ERIS varyantı ile yeni bilgilendirmemizi yaparken, ondan daha hızlı bulaşma özelliği olan BA.2.86 (diğer ismi Pirola) varyantından söz etmiştik (Bkz.Yayınlar). Bu varyant, Omicron adı verilen 2021 yılında Amerika’da baş gösterip yayılan varyantın türeviydi. Eylül 2023 de saptanan JN.1 varyantı, diğerlerinden farklı olarak S-Protein (Spike Protein) yani virüsün akciğere girebildiği ancak mRNA aşısı ile girişinin engellenebildiği bölgede mutasyona uğramamıştır. Ancak Yale Üniversitesinde yapılan araştırmalara göre, akciğer hücresine girişi dışında, genel immun korunma sistemini daha kolay aşabilen bir özellikte olduğu bildirilmiştir.

JN.1 Varyantı diğer varyantlara göre daha mı tehlikeli?

JN.1 varyantının çok yeni bir bulgu olmasına rağmen diğer varyantlar kadar etkili ve tehlikeli olmadığı düşünülmaktedir. CDC (Centers for Disease Control- Hastalık Kontrol Merkezi) verilerine göre, Covid varyantları artık genellikle çok ciddi sonuçlar doğurmasa da kişinin immünite gücüne göre daha şiddetli seyredebilmektedir. Özellikle bu varyant, kişinin genel savunma sisteminden kaçabildiği için bulaşma yoğunluğu çok daha hızlı olmaktadır. İlk olarak Eylülde görülmesine rağmen, Kasım ortalarına doğru Amerikadaki Covid vakalarının %3.5i  olan oranı, Aralıkta %21 e yükselmiştir.

JN.1 Varyantı ve diğer enfeksiyonlar konusunda sonbahar ve kış aylarında bizi ne tür riskler beklemektedir?

Sözü edilen mevsimlerde, ‘üçlü salgın’ olarak adlandırabileceğimiz SARS-Cov-2, Influenza  ve RSV  (Respiratuvar Sinsisyal Virüs) ile hızla karşılaşacağımız görülmektedir. Dünya aşı sektörü geliştirilmiş Covid aşısının üretimini artırma çalışmaları içindedir. RSV için ise özellikle 60 yaş üzerindeki kişiler için aşılar üretilmektedir.

Daha önceki COVID testleri bu varyantı tanıyabilir mi?

Evet, testler hala bu Varyantın saptanması için geçerlidir. Hatta daha önceki Covid tedavileri uygulamaları da geçerli olacaktır.

Bunların dışında kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Covid Varyantları üzerinde yılardır çalışan Yale Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr.Zapata, daha önceki pandemide olduğu gibi, stratejik maske kullanımı, hasta olduğu düşünülen kişilerden uzak olma, sık el yıkama, hijyene maksimum önem verme, kalabalık ve havasız yerlerden mümkün olduğunca uzak durma şeklindeki önlemlerin hala geçerli olduğunu bildirmektedir.