Dünyada hala büyük bir sağlık sorunu olan AIDS’i unutmayalım

DÜNYADA HALA BÜYÜK BİR SAĞLIK SORUNU OLAN AIDS’ İ UNUTMAYALIM!

Araştırmalara göre 2018 yılında 37.9 milyon kişi AIDS e yakalandı ve 770.000 kişi öldü. Vakaların 2/3 ‘ü Afrika ve Orta Doğu’da idi. Hastalığın bu kadar yüksek görülmesinin bir nedeni eğitim eksikliği nedeniyle yeterince korunamamaktır. Diğeri, semptomlar görüldüğünde bile hastanın kabullenmemesi veya gizli tutma çabası ile tedavinin gecikmesi olduğu bildirilmektedir.

HIV, kişinin immun sistemini zayıflatarak etkisini gösterir. CD4 veya T hücresi adındaki immun hücreleri hedeflediği için, antiretroviral terapi (ART) denilen bir yöntemle tedavi edilmektedir. Bu tedavi geciktiğinde ise, bakteriyel, virüsler, mantarlar ve parazitlerin fırsatı kullanarak insan vücuduna yerleşip kolaylıkla sekonder hastalıklar yaratıp, durumun ciddiyetini artırdıkları bilinmektedir. En yaygın sekonder klinik durumlar, pnömokistik pnömoni,candida enfeksiyonları, tüberküloz, sitomegalovirus, kriptokokal menenjit, toksoplazmozis, herpes simpleks enfeksiyonu, salmonella gibi enfeksiyonlardır.

Bu durumda en yaygın bulaşma şekli olan şüpheli cinsel temastan sonra derhal bir laboratuvara başvurup cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmak, farkındalığı, erken teşhis ve tedaviyi mümkün kılacaktır.