Gıda İntoleransı

Gıda İntoleransı

Gıda intoleransı, vücudun belirli gıdalara karşı normal bir sindirim yanıtı verememesi durumudur. Bu durum, sindirim sistemindeki enzim eksiklikleri veya diğer faktörlerden kaynaklanabilir. Gıda intoleransı belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishal yer alır. Belirtiler genellikle gıdanın tüketilmesinden birkaç saat sonra ortaya çıkar ve semptomların şiddeti kişiden kişiye değişir. Gıda intoleransı, bağışıklık sistemiyle ilgili değildir ve bu nedenle gıda alerjisinden farklıdır.

Gıda intoleransı tanısı, genellikle eliminasyon diyetleri ve tıbbi testler aracılığıyla konur. Eliminasyon diyeti, şüpheli gıdaların belirli bir süreyle diyetten çıkarılmasını ve ardından yavaş yavaş tekrar eklenmesini içerir. Bu süreç, hangi gıdaların intoleransa neden olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Gıda intoleransı olan bireyler, intoleransa neden olan gıdalardan kaçınarak semptomları yönetebilirler. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırmak için bazı enzim takviyeleri de kullanılabilir. Gıda intoleransı yaşam kalitesini etkileyebilir, ancak doğru yönetimle semptomlar kontrol altına alınabilir.

Sizi hasta eden veya kilo aldıran gıdaları tespit edin

Bazı gıdalar, hatta bazen çok yararlı olduğunu düşündüğümüz herhangi bir gıda, gıda intoleransı nedeniyle bizi hasta ediyor ya da bize kilo aldırıyor olabilir.

Gıda intoleransı yaşamınızı tehdit etmez, ancak size sürekli kötü hissettirerek yaşam kalitenizi düşürür.

Gıda intoleransı semptomları, ani reaksiyonla sonuçlanan besin alerjisi semptomlarından farklı olarak çoğu kez saatler ya da günler sonra belirebilir.
Bu nedenle intoleransa sahip olan besini belirlemek güçtür.

1. Gıda İntoleransı Nedir?

Yediğimiz ve sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bazı besinlerin yeterince sindirilememesinden; yani enzim dediğimiz maddelerin genetik ya da sonradan edinilmiş bir nedenle o besini sindirilecek kadar küçük parçalarına ayrılamamaları nedeniyle; vücudumuz o gıdaları tanıyamayarak birer yabancı madde gibi görmekte, onlarla savaşmaya çalışmaktadır. Bu durum aynı besin alındığı sürece artarak devam eder ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına; böylece birçok nedeni anlaşılamayan hastalığa neden olur. Buna gıda intoleransı diyoruz.

2. Gıda İntoleransı Nasıl Gerçekleşir?

Vücudunuz bazı besinleri yeterince sindiremez. Bu besin parçacıkları kan dolaşımınıza katıldığında vücudunuz bunları bir virüs ya da bakteri gibi algılar.

Bu parçacıkların hücre içine alınmasını engellemek için ‘antikor’ denilen savunma hücreleri üretir. Bu IgG tipi antikorlar besin parçacıklarıyla birleşerek dokularınıza zarar verir, sisteminizi aksatarak doğru şekilde çalışmasını engeller.

Siz nedenini anlayamadığınız, doktorların ‘psikolojik’ olarak nitelendirdiği sağlık sorunlarıyla karşılaşırsınız.

3. Gıda Alerjisi İle Gıda İntoleransı Farklıdır

Gıda alerjisinde IgE tipi antikorlar salgılanır. Bu antikorlar histamin salgılanmasını sağlayarak kaşıntı kızarıklık, hapşırma, öksürük gibi belirtilerle bize alerji sinyalini verir. Alerjinin nedeni kolayca anlaşılır. Alerji tedavi edilemez; ancak antihistaminik ilaçlar ve o maddeden uzak kalma ile belirti ve rahatsızlık engellenebilir.

Oysa gıda intoleransı sinsidir. Kedini hemen belli etmez. Zaman içinde spesifik reaksiyonlara neden olarak daha genel sağlık sorunları yaratır. Üretilen antikor türü IgG’dir.

Büyükler için üretilen Pinner Test (gıda intoleransı testi) aynı zamanda gelişme çağında bu sorundan daha çok etkilenebilecek çocuklar için özel olarak da üretiliyor.

4. Gıda İntoleransının Belirtileri Nelerdir?

Gıda intoleransı aşağıdaki ve benzeri semptomlar ile ortaya çıkabilir:

  • Bağışıklık sisteminde zayıflama
  • Kabızlık
  • Mide ve barsak problemleri
  • Karında şişlik
  • İshal
  • Cilt problemleri
  • Obezite (aşırı şişmanlık)
  • Huzursuzluk
  • Uykusuzluk veya sürekli uyku hali
  • Akne
  • Baş ağrısı
  • Sürekli grip olma

5. Gıda İntolerans Testi (Food Test) Nasıl Yapılır?

  • Koldan alınan venöz kan yeterlidir.
  • Test sonucunuzu yalnızca  10 gün içinde öğrenebilirsiniz!
  • Gıda intolerans testini çocuğunuza da yaptırabilirsiniz.
  • İntoleransınız olan gıdayı tamamen diyetinizden çıkartmak zorunda değilsiniz! Raporunuz size bu konuda bilgi verecektir.
Benzer İçerikler
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler